duminică, 21 iulie 2013

Ce inseamna un Bichon Bolognese de Rasa

Ce inseamna Bichon Bolognese de Rasa? 

                                                               de Iulia Ungureanu - Canisa Bichon Bolognese Uilaki’s White Beauty

Pentru ca internetul abunda de anunturi de la firme sau persoane fizice, crescatori, canise care vand bichon Bolognese de rasa pura, am dori sa venim cu niste clarificari pentru ca toata lumea care doreste sa aduca in familie un catelus sa stie la ce sa se astepte. Este dreptul tau ca si comparator sa fii informat. In acest articol ma voi referi la Bichonul Bolognese, dar este valabil pentru toate rasele de caini.
Voi incerca sa explic in termeni cat mai simpli, pe intelesul tuturor. Va rog sa aveti rabdarea sa cititi tot articolul, merita cateva minute din timpul vostru.

Bichon Bolognese de Rasa = Bichon Bolognese cu Certificat de Origine ( Pedigree) , adica un catel cu acte.

Ce este acest Pedigree? Pedigree-ul este un act oficial , un certificate de inregistrare a cainelui la Cartea de Origine ( Asociatia Chinologica).
Model pedigree caine
Model pedigree caine
203-474-model-pedigree-emis-de-cartea-de-origine-romana-verso
In Pedigree sunt trecute urmatoarele date:
-          Numele crescatorului, adresa, telefon
-          Numele si prenumele cainelui , rasa cainelui, sexul, data nasterii,  un numar de inregistrare, numar de microcip implantat
-          Arborele genealogic al cainelui ( parinti, bunici, strabunici, stra stra bunici)
-          Datele noului proprietar
Spre exemplu  la rubrica “numele cainelui “avem trecut “Uilaki’s White Beauty Aizis”, unde Uilaki’s White Beauty este numele cainelui ( ca numele nostru de familie ) iar Aizis este prenumele.
Un crescator care intruneste anumite conditii obtine de la Federatia Chinologica Internationala un afix de crescator ( Nume de Canisa ),  in exemplul de mai sus “Uilaki’s White Beauty”.  Acest nume este unic si toti puii obtinuti de crescator vor purta acest nume de familie.

Considerati Pedigree-ul ca un Certificate de Nastere al nostru, un act oficial inseriat, in care sunt trecute :
-          Codul numeric personal ( echivalent cu nr microcip caine)
-          Act nastere nr….din data de… ( numar inregistrare caine la COR )
-          Numele nostru ( la caine Uilaki’s White Beauty)
-          Prenumele ( la caine Aizis)
-          Data si locul nasterii
-          Nume prenume parinti
Toti oamenii au un certificate de nastere, asa ar trebui sa aiba si cateii. Este singurul act care ne dovedeste ca suntem cine suntem.  Parintii nostri au la randul lor certificat de nastere in care sunt trecuti parintii lor ( bunicii nostri ) si asa mai departe.

In lipsa acestui certificat, Pedigree-ul la caine , nu avem nici o dovada ca acel caine este de rasa, nu stim cine sunt parintii, buncii, nu avem nici o certitudine privind provenienta, data reala de nastere si nici un alt detaliu. Cumparand un caine fara Pedigree este ca si cand ati adopta un catel de pe strada ( cu diferenta ca pe unul platiti sume importante de bani, iar pe celalalt il luati gratis). Carnetul de Sanatate nu este un act in sine, este ca un carnet de sanatate uman, in care se trec vaccinuri, deparazitari, adica istoricul medical. Carnet de sanatate sau pasaport poate face oricine la un cabinet veterinar la orice animal de companie. Multi ofera “garantie” ca un catel este de rasa, adica o hartie scrisa in word la calculator, este o hartie fara valoare, nu dovedeste nimic. Singurul act care dovedeste rasa pura este Pedigree-ul.
Multi considera Pedigree-ul un moft sau snobism. Multi considera ca un bichon Bolognese se ia cu pedigree doar pentru a-l duce in expozitii, dar nu este adevarat. Multi gandesc ca oricum il iau pentru acasa, pentru copil, si actul nu are nici o importanta….
Cumparand un Bichon Bolognese cu Pedigree aveti siguranta ca acel caine este un Bichon Bolognese de Rasa, ca va arata la maturitate asa cum vedeti in pozele de la descrierea rasei, ca va avea temperament adecvat si cumparand de la un crescator serios primiti un catel sanatos. Pozele cu Bichonul Bolognese vazute pe internet sunt cu catei de rasa pura, catei dusi in expozitii, catei cu pedigree. Descrierea rasei se refera la acesti catei cu acte.
Multi gandesc ca ce face in plus un bichon cu acte fata de altul fara acte….Cumparand un Bichon fara acte, platiti o suma importanta de bani pe un catel care nu e de rasa, la maturitate poate arata oricum, de obicei nu ca un bichon. Probabil ca nu va doriti un Bolognese de 8 kg sau cu blana altfel decat alba si carliontata. Va luati un bichon pentru ca este dragut, jucaus, afectuos. Dar ce faceti daca acel caine cumparat de pe net sau din petshop va fi foarte agresiv? Din pacate , pe strada la plimbare intalnim foare rar bichoni de rasa si nu avem termeni de comparatie, dar diferentele de aspect si temperament sunt semnificative. Din pacate multi catei cumparati cu livrare la domiciliu sau din petshop, pe langa faptul ca nu sunt de rasa, vin bolnavi, pentru ca sunt crescuti in conditii execrabile, nici nu va imgainati ce orori se ascund in spatele traficului cu catei…
Daca va doriti cu ardoare un un suflet care sa va iubeasca neconditionat, fara a avea pretentii de rasa, puteti adopta GRATIS un catelus metis. Este pacat sa platiti sume importante de bani pe catelusi fara acte , pentru ca oricum nu aveti nici o siguranta asupra felului cum va arata la maturitate si a temperamentului.
Inainte de a va decide de unde luati un catel, va rog sa va informati temeinic, exista suficienta informatie pe internet si in revistele de specialitate. Nu va lasati pacaliti de cei care vand metisi sub numele de caini de rasa! Un Pedigree ca si act costa putin 50 lei ( sumele variaza putin in functie de filiala Asociatiei). Nu va lasati pacaliti de cei care va cer pe Pedigree optional cateva sute de euro. Nu va lasati pacaliti de cei care zic ca parintii au pedigree, dar puiul nu are. Nu va lasati pacaliti de cei care zic ca au pui din parinti campioni, dar nu va pot demonstra acest lucru si nu va dau pedigree la pui.
Atentie, bichonul bolognese este o rasa rara, iar in Romania sunt numai cateva exemplare si putini crescatori care au pui ocazional.

Va rugam sa urmariti blogul, voi veni in curand cu mult mai multe articole despre rasa si informatii privind achizitia, cresterea, educatia, toaletajul unui bichon bolognese!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu