duminică, 21 iulie 2013

Bichon cu Pedigree, Ce este un Pedigree ,Importanta Pedigree-ului, Mituri despre Pedigree si catei cu pedigree

Am scris intr-un articol anterior ce inseamna un bichon de rasa . Este important sa va informati pentru ca majoritatea dintre noi nu stiu ce este acel pedigree, de ce e important sa luam un bichon cu pedigree si de unde sa luam un bichon de rasa. Inainte de a lua un catel, merita sa "pierdeti" cateva ore citind articolele din acest blog despre bichoni si catei de rasa. Un caine va va fi alaturi mai multi ani.

Despre Pedigree si Regulamente de Crestere, Standard Rase, Expozitii Canine si multe alte informatii utile intrati va rog  pe site-ul Asociatia Chinologica Romana.

Pedigree-ul este un Certificat de Origine al cainelui, este un act oficial emis de Cartea de Origine Romana - AChR
In Pedigree sunt trecute datele de identificare ale cainelui, rasa , genealogia lui, date de identificare crescator si proprietar. Se pot trece teste de sanatate oficiale, diverse rezultate in expozitiile canine.Pedigree-ul este considerat de multi non cinofili o simpla hartie numai buna de aruncat la gunoi, in realitate este un act care ofera multe informatii despre acel caine.

Bichon cu Pedigree = Bichon de Rasa, Caine cu Pedigree = Caine de Rasa.
Despre un catel care nu are pedigree, nu putem spune ca este de rasa.

Mituri despre Pedigree , Explicatii pe intelesul tuturor:

1. Nu imi trebuie Pedigree la caine, ca ii cumpar si eu din supermaket
Gresit! Intr-adevar exista pe piata si o marca de boabe pentru catei - Pedigree, dar noi vorbim aici de un act oficial.

2. Nu vreau Bichon cu Pedigree ca nu il duc in expozitii, vreau doar un catel mic de companie
Atunci cand alegem sa aducem in familie un catel, cu totii ne dorim un bun companion. Dintre cateii cu pedigree doar o mica parte ajung sa participe la expozitiile canine, de aceea un crescator face si selectia puilor : unii au potential pentru expozitie/show, altii sunt strict de companie. Cu totii beneficiaza de aceeasi ingrijire din partea crescatorului si isi doreste ca toti stapanii puilor lui sa ii ingrijeasca si sa ii iubeasca la fel ca el.

De ce alegeti totusi rasa yorkie sau westie sau bichon, etc? Pentru ca va doriti sa arate intr-un anume fel si sa aiba un anumit temperament asa cum scrie in descrierea raselor. Cumparand bichon fara acte nu aveti nici o garantie, nici o siguranta ca acel caine va arata ca un bichon cand va creste, nu stiti cine sunt parintii, in ce conditii a crescut. Ce veti face cand bichonul bolognese cumparat online va creste de 8 kg in loc de cca 4 kg? Sau cand va avea blana colorata, urechi ridicate ca la un westie, blana dreapta, sa nu mai zic de temperament gresit....

3. Pedigree optional - vreau sa cumpar pedigree pentru cainele meu

Pedigree-ul este un act eliberat de COR pe baza documentatiei trimise de crescatorul cuibului, fireste va fi verificata. Un Crescator serios de bichoni nu vinde pui fara pedigree si nu ofera pedigree optional contra unei sume mari de plata. Pedigree-ul costa 55 lei ( preturile variaza putin in functie de asociatia teritoriala). In general, puii pleaca din cuib insotiti de pedigree, dar sunt si situatii cand acestea ajung mai tarziu. Verificati la Asociatia Chinologica daca a fost depusa documentatia, cereti crescatorului declaratia de monta si fatare completata si stampilata de asociatia teritoriala de care apartine.

4. Nu imi trebuie Pedigree la caine, asta e un mare moft , snobism...

Nimic mai gresit....Nu ne luam caine cu pedigree sa ne laudam cu el. Nu inseamna ca un catel fara pedigree va fi iubit mai putin. Dar daca doriti o anume rasa, luati catel cu pedigree. Nu doriti o anume rasa, adoptati GRATUIT un metis. Legal vorbind, un catel fara pedigree este tot un metis. Ramane la latitudinea fiecaruia ce doreste sa isi cumpere, de unde, cati bani sa plateasca, dar este pacat sa platiti sume mari de bani pe un catel metis.

Snobism este cand ne luam catel metis ( fara Pedigree) si ne laudam ca avem un caine de rasa...este ca si cand cumparam parfumuri fake sau genti facute pe vapor dar cu sigla de branduri renumite ( sa fim seriosi , o geanta Hermes, LV, etc costa cateva mii de euro, sunt putini care si le permit, totusi toate pitzi vinilinuri de "marca" ) .

5. Catel de rasa pura fara pedigree
Gresit. Desi toti comerciantii si inmultitorii de caini folosesc aceasta expresie in anunturi, e doar pentru a atrage cat mai multi clienti, banzandu-se pe lipsa lor de informare.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu