duminică, 28 iulie 2013
Cumpar Bichon Bolognese - informatii pretioase
Daca sunteti in cautare de pui bichon bolognese sau chiar de alte tipuri de bichon, va rugam sa va alocati cateva minute sa studiati toate postarile de pe acest blog. Va oferim informatii pretioase despre tot ce trebuie sa stiti despre bichonul bolognese si de unde sa cumparati un bichon de rasa sanatos. Internetul abunda de anunturi cu bichoni la vanzare, fiecare este liber sa isi ia un caine de unde doreste, dar pentru a nu fi pacaliti este important sa va informati.
duminică, 21 iulie 2013
Cat costa un bichon de rasa. Pret bichon.
“ Sute de euro pentru un bichon??? Oh, enorm, asta e un furt!!!”
…..sau poate nu?!
Cine nu a auzit sau nu a gandit aceste cuvinte ….Si totusi cand vine vorba de cumparat un bichon de calitate, cifrele nu ar trebui sa ingrozeasca pe nimeni. Furt? Specula? Profit pe seama cateilor? Asa au tendinta sa gandeasca multe persoane in cautare de un pui de bichon cand ajung la un crescator serios. Tocmai pentru ca peste tot sunt scosi la vanzare metisi la preturi foarte mici sub numele de bichoni de rasa.Adevarul este ca lumea care nu are tangenta cu lumea chinologiei nu stie si nu intelege de ce un bichon de rasa costa, ce anume este inclus in acel pret si nici care sunt costurile reale pe care un crescator serios trebuie sa le sustina. Voi incerca in linii mari in randurile de mai jos sa explic factorii care contribuie la formarea pretului unui pui. Poate asa veti reusi sa intelegeti cat de cat cum stau lucrurile intr-o canisa serioasa, la un crescator responsabil ( inmultitorii si comerciantii de catei apartin unei alte categorii). De asemenea, d-voastra ca si viitor stapan de bichon trebuie sa stiti ce costuri implica cresterea si intretinerea corecta.
1. SE PLATESTE SELECTIA
Pentru ca noi sa avem astazi bichonii de rasa - bolognese, frise, havanese, maltese- pe care ii vedem in expozitii si in pozele de pe internet, multa lume a trebuit sa depuna efort, timp si bani in scopul mentinerii, imbunatatirii si promovarii lor. Daca nu ar exista crescatorii seriosi care sa tina sub control reproducerea exemplarelor canine de calitate, am avea o multitudine de combinatii de rase = metisi, rezultate din imperecheri dupa ureche si accidentale.
Testarea caracterului reproducatorilor si mai ales a sanatatii acestora, teste de displazie, patella, cataracta, etc. pentru a fi siguri ca nu au problem de sanatate care se transmit genetic, are un cost.
Participarea la expozitiile canine de frumusete, unde persoane competente – arbitrii- stabilesc cat de bine se incadreaza un caine in standard, are de asemenea un cost ridicat.
2. SE PLATESTE FRUMUSETEA CAINELUI , INCADRAREA LUI IN STANDARD, INCADRAREA LUI IN SCOPUL PENTRU CARE A FOST OBTINUTA O ANUME RASA ( DE LUCRU, PAZA, ETC) * vorbind de pui , este corect sa spunem potentialul lui
Ce este standardul unei rase?
Standardul unei rase este un set de reguli privind aspect, miscare si temperament. Standardul unei rase ne ofera o imagine de ansamblu a cum ar trebui sa fie cainele ideal din acea rasa. Exemplarele aceleiasi rase nu sunt la fel, nu sunt ca o poza scoasa la imprimanta in mii de copii. Variatiile sunt multiple si se regasesc in : culoare blana, lungime blana, forma cap, forma si prinderea urechii, forma si prinderea cozii, inaltime la greaban, lungime, etc. De asemenea in ce priveste mersul cainelui si temperamental sunt variatii. Cu cat un bichon se incadreaza mai bine in standard, cu atat calificativele in expozitii sunt mai mari. Cu cat un pui de bichon este considerat cu potential mai mare, cu atat pretul va fi mai ridicat decat al altor frati de cuib, desi beneficiaza de aceeasi inrgijire si atentie toti puii din cuib.
Asta nu inseamna totusi ca toti cateii cu pedigree vor fi campioni, sau ca din parinti campioni toti puii vor fi identici parintilor. Genetica nu este niciodata sigura.
Intr-un cuib de bichoni pot fi si pui CALITATE PET. Ce inseamna asta? Un pui calitate pet are acelasi temperament, acelasi aspect ca si ceilalti frati de cuib considerati cu potential de show. Dar are anumit(e) “defecte” , abateri de la standard, care pentru ochiul necunoscator nu sunt vizibile. Despre ce abateri vorbim: blana mai lunga sau mai scurta decat prevede standardul, o mica pata de culoare, caine mai mic sau mai mare cu cativa cm, muscatura incorecta, anumite proportii, un anume unghi intre 2 oase altfel decat ideal, pigment incomplet in jurul ochiului sa zicem ( la o expozitie un punct lipsa pigment la pleoape este considerat defect estetic ), etc.
Multa lume se sperie cand aude de “ bichon calitate pet / bichon pentru companie”, isi pun intrebari cu privire la sanatatea cainelui, la defecte majore care ar avea un impact negativ asupra calitatii vietii cainelui. Un caine pet achizitionat de la un crescator serios va ofera siguranta apartenentei la rasa ( demonstrabila numai prin pedigree), sanatatea parintilor si a puiului, temperament corect, echilibrat, o ingrijire corecta. Un catel calitate pet va avea un pret mai mic decat un catel cu potential de show.
3. Se platesc o parte din cheltuielile unui crescator pentru a obtine un pui, care nu sunt putine si care in linii mari cuprind:
a) – achizitia bichonilor care vor fi reproducatorii canisei. Acestia vor fi exemplare de show care sunt mai scumpi decat cateii strict de companie. Multi pui de bichon au fost achizitionati din alte tari, din linii deosebite, la preturi care de multe ori sunt duble chiar triple fata de cele din Romania, plus cheltuieli de transport, cazare, etc.
b) – cheltuieli cu acesti catei pana la varsta optima pentru reproducere: mancare superpremium , vitamine de calitate, produse de toaletaj, igiena, dresaj, expozitii, teste de sanatate, vaccinuri, etc.
c) – in cazul in care masculul bichon ales pentru monta nu este in proprietatea crescatorului, acesta va trebui sa duca femela la un alt crescator, ceea ce implica alte cheltuieli plus costul montei efective
d) – pentru perioada de gestatie, femela necesita o ingrijire suplimentara, mancare speciala care este mult mai scumpa decat cea pentru adult, ecografie, vitamine, etc. Pentru fatare, posibil sa fie nevoie de asistenta veterinara, la unele rase sau unele femele pot aparea complicatii care necesita cezariana. De multe ori este nevoie sa ajuti femela, suplimentand hrana catelusilor cu lapte praf special. Apoi puii se trec pe bobite si conserve speciale si iar lapte praf pentru a usura intarcarea. Deparazitari interne si vaccinuri. Pentru a evita imbolnavirea puilor, veterinarul vine acasa. Calculati si 4-5 covorase absorbante zilnic timp de minim 2 luni.
Toate aceste cheltuieli cu puii sunt sustinute de crescator pana cand puiul va avea minim 2 -3 luni. Nici un crescator serios nu va va da puiul mai repede, pentru ca este o etapa foarte importanta in care puiul invata sa socializeze alaturi de mama si fratii de cuib. Un pui luat din cuib la 4-6 saptamani este foarte probabil sa aiba probleme de temperament cand va creste.
e) – cheltuieli cu luarea puilor in evidenta, eliberare Certificat de Origine/Pedigree , declaratie de monta si fatare, etc.
Alte aspecte si cheltuieli:
Un crescator petrece ore bune zilnic cu cateii din proprietate, cu dresaj, educatie, toaletaj, pe langa plimbari si joaca. In momentul in care ai unu-doi catei, vi se pare simplu, dar cand ai mai multi catei de care sa te ocupi asa cum trebuie, sa stiti ca nu este asa usor. In plus esti nevoit sa faci multe concesii. Majoritatea crescatorilor au un serviciu din care isi castiga existenta, iar cu banii obtinuti din vanzarea puilor isi acopera O PARTE DIN cheltuielile cu cainii, iar acesti bani vor merge inapoi in caini.
In expozitiile canine, un caine poate obtine anumite calificative si titluri. Nu se castiga bani, cum multa lume crede. Din contra, un crescator plateste participarea la acea expozitie, plus cheltuieli cu transport, cazare, altele. Diplomele se platesc. De asemenea sunt reguli privind acordarea titlurilor. Spre exemplu ca eu sa imi fac cainele campion in Ungaria, va trebui sa particip la minim 4 expozitii in Ungaria, sa obtin anumite calificative intr-un interval de minim 7 luni de la prima la ultima expozitie. Ce costuri am? Taxa de inscriere la expozitie 50 euro/caine/zi, transport dintr-un oras aflat la cateva sute de km de granita, plus cazare 1-2 nopti, plus mancare. Un minim de 200 si ceva de euro pentru o singura zi de expozitie. In plus, nu poti prezenta cainele oricum in expozitie. Blana trebuie toaletata, mentinerea blanii unui caine in conditie de expozitie costa timp si bani.
Un crescator are cuiburi rare si respecta varsta minima si maxima pentru monta. Ce se intampla dupa 8 ani cand femela este scoasa din programul de breeding? Ea este “pensionata”dar va continua sa se bucure de atentia crescatorului, sa se joace cu ceilalti catei, va continua sa manance hrana de calitate, sa beneficieze de controale la veterinar.
Concluzie 1:
Pentru a obtine bichoni sanatosi, tipici, in standard si cu temperament echilibrat costa timp, bani, efort si dedicare rasei. Nu actul in sine, acel Pedigree , privit ca o hartie, costa, ci informatiile pe care le contine efectiv, munca de selectie a parintilor, bunicilor, strabunicilor, etc. Acel Pedigree este istoria puiului pe care il doresti.
Concluzie 2 :
Vedem pe zi ce trece cresterea numarului de inmultitori si comercianti de caini, sau chiar privati, care scot pui pe banda rulanta si pe care ii promoveaza masiv ca si bichoni de rasa ( desi nu sunt) la preturi foarte mici de sub 300 euro, ba chiar in petshopuri aceiasi caini din aceleasi surse se vand la 400-500 euro. Din pacate pentru acesti oameni profitul este pus inaintea calitatii si cresterii corecte si etice a cainilor. Cautati pe internet Puppy mills, Inmultitori, samsari caini, veti vedea realitatea cruda care se ascunde in spatele pretului mic.
Ce trebuie sa stie cei care cumpara un bichon? Nu pretul de achizitie este cheltuiala mare cu un caine, ci costurile ulterioare cu intretinerea, hrana de calitate, asistenta veterinara, vitamine, recompense, produse de toaletaj, toaletaj la salon, etc.
Probabil ca un pui de bichon de rasa de la un crescator li se pare multora scump, desi nu vorbim de sume astronomice, ci de preturi apropiate de cel al bichonilor din petshop...Veti vedea cand veti avea cainele acasa ce cheltuieli veti avea. In plus, un cuib de bichoni implica multe costuri si multa munca, ore nedormite. Numai un pachetel mic de lapte praf costa cateva sute de lei, mancarea speciala de pui costa, vaccinurile costa, deparazitarile costa, vitamine, conserve speciale pentru pui si mama, ecografii la mama, consultatia repetata a puilor de catre veterinar, asternuturi igienizate zilnic, produse de curatat si dezinfectat ( un plic de dezinfectant folosit o singura data costa 10 lei, inmultiti cu minim 60 zile), covorasele absorbante costa, la un cuib de 3-4 pui se schimba zilnic 2-3 covorase, masina de spalat functioneaza aproape non stop. Apoi costurile cu actele puilor. In plus, mama si tatal implica niste cheltuieli in permanenta pentru ca d-voastra sa primiti un pui din parinti de rasa, sanatosi, testati, arbitrati.
Nu va lasati pacaliti de preturile mici si livrare la domiciliu, se pot transforma in dezamagire crunta cand va creste cainele, sau in costuri substantiale la veterinar.
Important! De unde sa nu luam caine. Crescatorii comerciali si inmultitorii de caini, petshopuri.
Odată cu dezvoltarea îmbucurătoare a chinologiei românesti, constatăm cu regret si proliferarea unui
fenomen cît se poate de periculos pentru sănătatea si bunăstarea câinilor nostri: înmultirea
crescătoriilor comerciale, precum si a intermediarilor de câini.
Cu toate că în întreaga lume se duce o luptă constantă cu acest fenomen, iar regulamentele
internationale de crestere condamnă aceste practici, legislatia încă are lacune în gestionarea
aspectelor de crestere a câinilor.
Deocamdată, campania de informare si educare a iubitorilor de câini este singura modalitate eficientă
pe care o avem la dispozitie.
De aceea, dorim să vă punem la dispozitie un set de principii care să vă asiste în alegerea cea mai
fericită a animalului de companie pe care-l doriti.
- Optati pentru un câine cu pedigree. Doar ascendenta cunoscută a câinelui vă poate informa despre
sănătatea si zestrea genetică a puiului pe care-l cumpărati. Un câine fără pedigree, achizitionat mai ieftin, ar putea să vă coste mult mai mult pe termen lung, ca îngrijire a sănătătii. Consultati asociatiile
chinologice sau cluburile nationale înainte de a achizitiona un cîine de rasă! Adresele acestora le gasiti
la www.ach.ro
- Nu cumpărati animale ca urmare a unui impuls, aflati la cumpărături.
Decizia de a lua un câine
reprezintă un angajament pe mai multi ani (10-20). Pentru ca alegerea dvs. să fie una bună, fiti pregătiticsă asteptati chiar si cîteva luni, sau chiar un an. Crescătorii responsabili nu produc cătei tot timpul
anului, pe bandă rulantă.
- Nu cumpărati animale din magazine de pet, de la crescători comerciali sau intermediari.
Acestea sunt de obicei rezultatul unor împerecheri nefericite, între exemplare de o calitate si o stare de întretinere precară. Conditiile oferite de acesti înmultitori de câini animalelor lor sunt inumane si neigienice. Animalele sunt doar exploatate pentru bani si trăiesc în conditii mizerabile. Nu încurajati industria producătoare de nefericire cumpărînd de la crescători comerciali si intermediari. În plus, riscati să supuneti familia unei drame în situatia extrem de probabilă de a cumpăra un pui bolnav care ar putea muri în scurtă vreme.
- În mod eronat, amatorii de câini cred că preturile cerute de un crescător responsabil sunt cu mult mai mari decât cele ale magazinelor si înmultitorilor comerciali. În fapt, de cele mai multe ori
e chiar invers. Crescătorii responsabili nu-si propun să se îmbogătească din vânzarea de cătei si de
aceea vor fi si foarte selectivi în încredintarea puilor către noii proprietari.
- Fiti pregătiti să răspundeti multor întrebări legate de viata si rutina dvs. atunci când solicitati un pui.
- Un crescător responsabil, dedicat ameliorării raselor, NU "aduce la comandă câini din părinti campioni", NU oferă spre vânzare "câini din peste 200 de rase", NU creste "peste 20 de rase în
canisa proprie", si apare destul de rar la televizor.
- Ca să nu fiti înselati de impostori care pretind că sunt crescători respectabili, vă sugerăm următorul set de întrebări pe care ar trebui să le puneti celui de la care doriti să achizitionati cătelul:
1. "Din ce asociatie sau club faceti parte?"
2. "Participati la expozitii chinologice sau la evenimente de dresaj?"
3. "CâŃi câini aveti în total?"
4. "Câte rase cresteti?"
5. "Ce rezultate ati avut cu câinii dvs.?"
6. "As putea vizita canisa dvs.?"
7. "As putea vedea mama puilor?"
8. "Oferiti contract de garantie la vânzarea puiului? Ce acoperă garantia?"
9. "Ce fel de asistentă îmi veti oferi pe durata vietii câinelui?"
10."Vă asumati returnarea ulterioară a câinelui în cazul în care acesta prezintă defecte grave de
constitutie sau malformatii congenitale?"
CONSILIUL DIRECTOR AL ASOCIATIEI CHINOLOGICE ROMÂNE
Pozitia asociatiei chinologice romane fata de crescatorii comerciali de caini
Posted by Club Westie on Jun 12, 2013 in Articole, General | Adauga c...
Citeste mai mult: http://www.club-westie.com/pozitia-asociatiei-chinologice-romane-fata-de-crescatorii-comerciali-de-caini/
Citeste mai mult: http://www.club-westie.com/pozitia-asociatiei-chinologice-romane-fata-de-crescatorii-comerciali-de-caini/
Pozitia asociatiei chinologice romane fata de crescatorii comerciali de caini
Posted by Club Westie on Jun 12, 2013 in Articole, General | Adauga c...
Citeste mai mult: http://www.club-westie.com/pozitia-asociatiei-chinologice-romane-fata-de-crescatorii-comerciali-de-caini/
Citeste mai mult: http://www.club-westie.com/pozitia-asociatiei-chinologice-romane-fata-de-crescatorii-comerciali-de-caini/
Pozitia asociatiei chinologice romane fata de crescatorii comerciali de caini
Posted by Club Westie on Jun 12, 2013 in Articole, General | Adauga c...
Citeste mai mult: http://www.club-westie.com/pozitia-asociatiei-chinologice-romane-fata-de-crescatorii-comerciali-de-caini/
Citeste mai mult: http://www.club-westie.com/pozitia-asociatiei-chinologice-romane-fata-de-crescatorii-comerciali-de-caini/
Bichon cu Pedigree, Ce este un Pedigree ,Importanta Pedigree-ului, Mituri despre Pedigree si catei cu pedigree
Am scris intr-un articol anterior ce inseamna un bichon de rasa . Este important sa va informati pentru ca majoritatea dintre noi nu stiu ce este acel pedigree, de ce e important sa luam un bichon cu pedigree si de unde sa luam un bichon de rasa. Inainte de a lua un catel, merita sa "pierdeti" cateva ore citind articolele din acest blog despre bichoni si catei de rasa. Un caine va va fi alaturi mai multi ani.
Despre Pedigree si Regulamente de Crestere, Standard Rase, Expozitii Canine si multe alte informatii utile intrati va rog pe site-ul Asociatia Chinologica Romana.
Pedigree-ul este un Certificat de Origine al cainelui, este un act oficial emis de Cartea de Origine Romana - AChR
In Pedigree sunt trecute datele de identificare ale cainelui, rasa , genealogia lui, date de identificare crescator si proprietar. Se pot trece teste de sanatate oficiale, diverse rezultate in expozitiile canine.Pedigree-ul este considerat de multi non cinofili o simpla hartie numai buna de aruncat la gunoi, in realitate este un act care ofera multe informatii despre acel caine.
Bichon cu Pedigree = Bichon de Rasa, Caine cu Pedigree = Caine de Rasa.
Despre un catel care nu are pedigree, nu putem spune ca este de rasa.
Mituri despre Pedigree , Explicatii pe intelesul tuturor:
1. Nu imi trebuie Pedigree la caine, ca ii cumpar si eu din supermaket
Gresit! Intr-adevar exista pe piata si o marca de boabe pentru catei - Pedigree, dar noi vorbim aici de un act oficial.
2. Nu vreau Bichon cu Pedigree ca nu il duc in expozitii, vreau doar un catel mic de companie
Atunci cand alegem sa aducem in familie un catel, cu totii ne dorim un bun companion. Dintre cateii cu pedigree doar o mica parte ajung sa participe la expozitiile canine, de aceea un crescator face si selectia puilor : unii au potential pentru expozitie/show, altii sunt strict de companie. Cu totii beneficiaza de aceeasi ingrijire din partea crescatorului si isi doreste ca toti stapanii puilor lui sa ii ingrijeasca si sa ii iubeasca la fel ca el.
De ce alegeti totusi rasa yorkie sau westie sau bichon, etc? Pentru ca va doriti sa arate intr-un anume fel si sa aiba un anumit temperament asa cum scrie in descrierea raselor. Cumparand bichon fara acte nu aveti nici o garantie, nici o siguranta ca acel caine va arata ca un bichon cand va creste, nu stiti cine sunt parintii, in ce conditii a crescut. Ce veti face cand bichonul bolognese cumparat online va creste de 8 kg in loc de cca 4 kg? Sau cand va avea blana colorata, urechi ridicate ca la un westie, blana dreapta, sa nu mai zic de temperament gresit....
3. Pedigree optional - vreau sa cumpar pedigree pentru cainele meu
Pedigree-ul este un act eliberat de COR pe baza documentatiei trimise de crescatorul cuibului, fireste va fi verificata. Un Crescator serios de bichoni nu vinde pui fara pedigree si nu ofera pedigree optional contra unei sume mari de plata. Pedigree-ul costa 55 lei ( preturile variaza putin in functie de asociatia teritoriala). In general, puii pleaca din cuib insotiti de pedigree, dar sunt si situatii cand acestea ajung mai tarziu. Verificati la Asociatia Chinologica daca a fost depusa documentatia, cereti crescatorului declaratia de monta si fatare completata si stampilata de asociatia teritoriala de care apartine.
4. Nu imi trebuie Pedigree la caine, asta e un mare moft , snobism...
Nimic mai gresit....Nu ne luam caine cu pedigree sa ne laudam cu el. Nu inseamna ca un catel fara pedigree va fi iubit mai putin. Dar daca doriti o anume rasa, luati catel cu pedigree. Nu doriti o anume rasa, adoptati GRATUIT un metis. Legal vorbind, un catel fara pedigree este tot un metis. Ramane la latitudinea fiecaruia ce doreste sa isi cumpere, de unde, cati bani sa plateasca, dar este pacat sa platiti sume mari de bani pe un catel metis.
Snobism este cand ne luam catel metis ( fara Pedigree) si ne laudam ca avem un caine de rasa...este ca si cand cumparam parfumuri fake sau genti facute pe vapor dar cu sigla de branduri renumite ( sa fim seriosi , o geanta Hermes, LV, etc costa cateva mii de euro, sunt putini care si le permit, totusi toate pitzi vinilinuri de "marca" ) .
5. Catel de rasa pura fara pedigree
Gresit. Desi toti comerciantii si inmultitorii de caini folosesc aceasta expresie in anunturi, e doar pentru a atrage cat mai multi clienti, banzandu-se pe lipsa lor de informare.
Despre Pedigree si Regulamente de Crestere, Standard Rase, Expozitii Canine si multe alte informatii utile intrati va rog pe site-ul Asociatia Chinologica Romana.
Pedigree-ul este un Certificat de Origine al cainelui, este un act oficial emis de Cartea de Origine Romana - AChR
In Pedigree sunt trecute datele de identificare ale cainelui, rasa , genealogia lui, date de identificare crescator si proprietar. Se pot trece teste de sanatate oficiale, diverse rezultate in expozitiile canine.Pedigree-ul este considerat de multi non cinofili o simpla hartie numai buna de aruncat la gunoi, in realitate este un act care ofera multe informatii despre acel caine.
Bichon cu Pedigree = Bichon de Rasa, Caine cu Pedigree = Caine de Rasa.
Despre un catel care nu are pedigree, nu putem spune ca este de rasa.
Mituri despre Pedigree , Explicatii pe intelesul tuturor:
1. Nu imi trebuie Pedigree la caine, ca ii cumpar si eu din supermaket
Gresit! Intr-adevar exista pe piata si o marca de boabe pentru catei - Pedigree, dar noi vorbim aici de un act oficial.
2. Nu vreau Bichon cu Pedigree ca nu il duc in expozitii, vreau doar un catel mic de companie
Atunci cand alegem sa aducem in familie un catel, cu totii ne dorim un bun companion. Dintre cateii cu pedigree doar o mica parte ajung sa participe la expozitiile canine, de aceea un crescator face si selectia puilor : unii au potential pentru expozitie/show, altii sunt strict de companie. Cu totii beneficiaza de aceeasi ingrijire din partea crescatorului si isi doreste ca toti stapanii puilor lui sa ii ingrijeasca si sa ii iubeasca la fel ca el.
De ce alegeti totusi rasa yorkie sau westie sau bichon, etc? Pentru ca va doriti sa arate intr-un anume fel si sa aiba un anumit temperament asa cum scrie in descrierea raselor. Cumparand bichon fara acte nu aveti nici o garantie, nici o siguranta ca acel caine va arata ca un bichon cand va creste, nu stiti cine sunt parintii, in ce conditii a crescut. Ce veti face cand bichonul bolognese cumparat online va creste de 8 kg in loc de cca 4 kg? Sau cand va avea blana colorata, urechi ridicate ca la un westie, blana dreapta, sa nu mai zic de temperament gresit....
3. Pedigree optional - vreau sa cumpar pedigree pentru cainele meu
Pedigree-ul este un act eliberat de COR pe baza documentatiei trimise de crescatorul cuibului, fireste va fi verificata. Un Crescator serios de bichoni nu vinde pui fara pedigree si nu ofera pedigree optional contra unei sume mari de plata. Pedigree-ul costa 55 lei ( preturile variaza putin in functie de asociatia teritoriala). In general, puii pleaca din cuib insotiti de pedigree, dar sunt si situatii cand acestea ajung mai tarziu. Verificati la Asociatia Chinologica daca a fost depusa documentatia, cereti crescatorului declaratia de monta si fatare completata si stampilata de asociatia teritoriala de care apartine.
4. Nu imi trebuie Pedigree la caine, asta e un mare moft , snobism...
Nimic mai gresit....Nu ne luam caine cu pedigree sa ne laudam cu el. Nu inseamna ca un catel fara pedigree va fi iubit mai putin. Dar daca doriti o anume rasa, luati catel cu pedigree. Nu doriti o anume rasa, adoptati GRATUIT un metis. Legal vorbind, un catel fara pedigree este tot un metis. Ramane la latitudinea fiecaruia ce doreste sa isi cumpere, de unde, cati bani sa plateasca, dar este pacat sa platiti sume mari de bani pe un catel metis.
Snobism este cand ne luam catel metis ( fara Pedigree) si ne laudam ca avem un caine de rasa...este ca si cand cumparam parfumuri fake sau genti facute pe vapor dar cu sigla de branduri renumite ( sa fim seriosi , o geanta Hermes, LV, etc costa cateva mii de euro, sunt putini care si le permit, totusi toate pitzi vinilinuri de "marca" ) .
5. Catel de rasa pura fara pedigree
Gresit. Desi toti comerciantii si inmultitorii de caini folosesc aceasta expresie in anunturi, e doar pentru a atrage cat mai multi clienti, banzandu-se pe lipsa lor de informare.
Ce inseamna un Bichon Bolognese de Rasa
Ce inseamna Bichon Bolognese de Rasa?
de Iulia Ungureanu - Canisa Bichon Bolognese Uilaki’s White Beauty
Pentru ca internetul abunda de anunturi de la firme sau persoane fizice, crescatori, canise care vand bichon Bolognese de rasa pura, am dori sa venim cu niste clarificari pentru ca toata lumea care doreste sa aduca in familie un catelus sa stie la ce sa se astepte. Este dreptul tau ca si comparator sa fii informat. In acest articol ma voi referi la Bichonul Bolognese, dar este valabil pentru toate rasele de caini.Voi incerca sa explic in termeni cat mai simpli, pe intelesul tuturor. Va rog sa aveti rabdarea sa cititi tot articolul, merita cateva minute din timpul vostru.
Bichon Bolognese de Rasa = Bichon Bolognese cu Certificat de Origine ( Pedigree) , adica un catel cu acte.
Ce este acest Pedigree? Pedigree-ul este un act oficial , un certificate de inregistrare a cainelui la Cartea de Origine ( Asociatia Chinologica).
In Pedigree sunt trecute urmatoarele date:
- Numele crescatorului, adresa, telefon
- Numele si prenumele cainelui , rasa cainelui, sexul, data nasterii, un numar de inregistrare, numar de microcip implantat
- Arborele genealogic al cainelui ( parinti, bunici, strabunici, stra stra bunici)
- Datele noului proprietar
Spre exemplu la rubrica “numele cainelui “avem trecut “Uilaki’s White Beauty Aizis”, unde Uilaki’s White Beauty este numele cainelui ( ca numele nostru de familie ) iar Aizis este prenumele.
Un crescator care intruneste anumite conditii obtine de la Federatia Chinologica Internationala un afix de crescator ( Nume de Canisa ), in exemplul de mai sus “Uilaki’s White Beauty”. Acest nume este unic si toti puii obtinuti de crescator vor purta acest nume de familie.
Considerati Pedigree-ul ca un Certificate de Nastere al nostru, un act oficial inseriat, in care sunt trecute :
- Codul numeric personal ( echivalent cu nr microcip caine)
- Act nastere nr….din data de… ( numar inregistrare caine la COR )
- Numele nostru ( la caine Uilaki’s White Beauty)
- Prenumele ( la caine Aizis)
- Data si locul nasterii
- Nume prenume parinti
Toti oamenii au un certificate de nastere, asa ar trebui sa aiba si cateii. Este singurul act care ne dovedeste ca suntem cine suntem. Parintii nostri au la randul lor certificat de nastere in care sunt trecuti parintii lor ( bunicii nostri ) si asa mai departe.
In lipsa acestui certificat, Pedigree-ul la caine , nu avem nici o dovada ca acel caine este de rasa, nu stim cine sunt parintii, buncii, nu avem nici o certitudine privind provenienta, data reala de nastere si nici un alt detaliu. Cumparand un caine fara Pedigree este ca si cand ati adopta un catel de pe strada ( cu diferenta ca pe unul platiti sume importante de bani, iar pe celalalt il luati gratis). Carnetul de Sanatate nu este un act in sine, este ca un carnet de sanatate uman, in care se trec vaccinuri, deparazitari, adica istoricul medical. Carnet de sanatate sau pasaport poate face oricine la un cabinet veterinar la orice animal de companie. Multi ofera “garantie” ca un catel este de rasa, adica o hartie scrisa in word la calculator, este o hartie fara valoare, nu dovedeste nimic. Singurul act care dovedeste rasa pura este Pedigree-ul.
Multi considera Pedigree-ul un moft sau snobism. Multi considera ca un bichon Bolognese se ia cu pedigree doar pentru a-l duce in expozitii, dar nu este adevarat. Multi gandesc ca oricum il iau pentru acasa, pentru copil, si actul nu are nici o importanta….
Cumparand un Bichon Bolognese cu Pedigree aveti siguranta ca acel caine este un Bichon Bolognese de Rasa, ca va arata la maturitate asa cum vedeti in pozele de la descrierea rasei, ca va avea temperament adecvat si cumparand de la un crescator serios primiti un catel sanatos. Pozele cu Bichonul Bolognese vazute pe internet sunt cu catei de rasa pura, catei dusi in expozitii, catei cu pedigree. Descrierea rasei se refera la acesti catei cu acte.
Multi gandesc ca ce face in plus un bichon cu acte fata de altul fara acte….Cumparand un Bichon fara acte, platiti o suma importanta de bani pe un catel care nu e de rasa, la maturitate poate arata oricum, de obicei nu ca un bichon. Probabil ca nu va doriti un Bolognese de 8 kg sau cu blana altfel decat alba si carliontata. Va luati un bichon pentru ca este dragut, jucaus, afectuos. Dar ce faceti daca acel caine cumparat de pe net sau din petshop va fi foarte agresiv? Din pacate , pe strada la plimbare intalnim foare rar bichoni de rasa si nu avem termeni de comparatie, dar diferentele de aspect si temperament sunt semnificative. Din pacate multi catei cumparati cu livrare la domiciliu sau din petshop, pe langa faptul ca nu sunt de rasa, vin bolnavi, pentru ca sunt crescuti in conditii execrabile, nici nu va imgainati ce orori se ascund in spatele traficului cu catei…
Daca va doriti cu ardoare un un suflet care sa va iubeasca neconditionat, fara a avea pretentii de rasa, puteti adopta GRATIS un catelus metis. Este pacat sa platiti sume importante de bani pe catelusi fara acte , pentru ca oricum nu aveti nici o siguranta asupra felului cum va arata la maturitate si a temperamentului.
Inainte de a va decide de unde luati un catel, va rog sa va informati temeinic, exista suficienta informatie pe internet si in revistele de specialitate. Nu va lasati pacaliti de cei care vand metisi sub numele de caini de rasa! Un Pedigree ca si act costa putin 50 lei ( sumele variaza putin in functie de filiala Asociatiei). Nu va lasati pacaliti de cei care va cer pe Pedigree optional cateva sute de euro. Nu va lasati pacaliti de cei care zic ca parintii au pedigree, dar puiul nu are. Nu va lasati pacaliti de cei care zic ca au pui din parinti campioni, dar nu va pot demonstra acest lucru si nu va dau pedigree la pui.
Atentie, bichonul bolognese este o rasa rara, iar in Romania sunt numai cateva exemplare si putini crescatori care au pui ocazional.
Va rugam sa urmariti blogul, voi veni in curand cu mult mai multe articole despre rasa si informatii privind achizitia, cresterea, educatia, toaletajul unui bichon bolognese!
Informatii despre Rasa Bichon Bolognese
Informatii despre Rasa Bichon Bolognese
N.B. In
randurile de mai jos vom prezenta pe scurt informatii despre rasa bichon Bolognese,
dar vom posta noi articole unde vom trata separat multe aspecte legate de
acesti catei minunati, intretinere, educatie, toaletaj, nevoi, ce trebuie sa
stiti inainte de a aduce acasa un pui de Bolognese, de ce este important sa va
informati inainte, de unde puteti lua un pui de bichon de rasa si in siguranta.
Bichonul Bolognese este o rasa de catei de companie,
originara din Italia. Alaturi de rudele sale apropiate Bichonul Frise si
Bichonul Maltese, Bolognesul este una dintre cele mai vechi rase de catei de
companie din Europa si era favoritele nobilimii in perioada Renasterii din
Italia.
Bichonul Bolognese este un caine de talie mica, foarte
atasat de stapan, blana alba,
carliontata. Bichonul Bolognese este o rasa rara, mai cunoscuta in Italia, dar
mai putin cunoscuta in Europa si restul lumii, desi incet incet popularitatea
sa creste. In Romania exista doar cateva exemplare din rasa Bichon Bolognese,
acestia sunt catei cu pedigree ( Certificat de Origine). Sansele sa intalniti
vreun bichon Bolognese la joaca, la plimbare sunt prin urmare mici. Multi
stapani de catei mici, poate albi, poate de diverse culori va vor spune ca sunt
de rasa, frise, Bolognese, maltese sau havanese. Dar majoritatea acestor
catelusi sunt cumparati din petshop, comandati pe internet, fara acte de
origine, nu sunt catei de rasa, nu se stiu parintii si istoricul medical…
Putina lume cunoaste cu adevarat un Bolognese de rasa, ce aspect si ce
temperament au acesti catei.
Bichon Bolognese – aspect general
Bolognesul este un caine de talie mica, compact. Ideal este
ca lungimea corpului sa fie egala cu inaltimea la greaban. Blanita este alba,
lunga si flocoasa. Carliontii arata putin ca spirala de la un tirbuson. Pentru
bolognesul de expozitie blana trebuie lasata la lungime aproape naturala,
foarte putin tuns. Pentru cateii de companie va vom prezenta mai multe detalii
despre intretinere si tuns la capitolul dedicat. Desi este un catel de talie
mica, bolognesul nu este delicat, el fiind un caine suficient de robust cat sa nu
va faceti griji la joaca cu catei de talie similara.
Bolognesul are un aspect placut, lasat in blanita naturala
si intretinut corect, are un aspect de jucarie de plus, o fatuca dulce si delicata,
cateodata ai impresia ca sunt ireali de frumosi.
Dimensiuni : - Femele 25-28 cm
-
Masculi : 26-30 cm
Greutate 2,5-4kg
Se accepta limite minime la femele de 22 cm si maxim 33 cm
la masculi.
·
Standardul FCI al rasei Bolognese va fi postat in articol
separat, in limba engleza, asa cum apare pe site-ul www.fci.be
( Federatia Chinologia Internationala).
Desi foarte multa lume isi doreste un bichon cat mai mic,
este ideal sa pastram un echilibru in selectie, dimensiunile sa fie corelate cu
greutatea, astfel incat sa avem un catel sanatos , proportionat, cu osatura si musculature
definite, si nu un catel prea mic sau prea mare, prea slab sau obez. Bichonul
Bolognese nu este un catel de poseta, daca va luati un astfel de catelus aveti
asteptari realiste, pentru ca nu va ramane un puiut toata viata. De obicei
bolognesii au in jur de 4 kg la maturitate, mai putine exemplare fiind de 2,5.
Un aspect foarte important de lamurit: Bichonul Bolognese nu
are variatiuni de Mini Toy, Extra Toy. Probabil ca vedeti in multe anunturi o astfel de
exprimare, dar scopul este doar atragerea cat mai multor cumparatori bazandu-se
pe lipsa de informative a oamenilor in cautare de un pui de bichon. Aceasta
exprimare nu o veti intalni la nici un crescator serios de bichon.
Temperament si caracter Bichon
Bolognese
Bichonul Bolognese este o rasa nascuta si crescuta ca si un
catel de companie pentru aristocrati inca din vremurile romane, iar acest caine are un temperament ca atare.
Este un caine afectuos, iar lagatura emotionala
cu stapanul sau este una dintre cele mai intense, de genul “ acest caine imi
citeste gandurile” . Majoritatea Bolognesilor sunt ca o umbra pentru stapanul
lor, au nevoie de atentie . Nu sunt niste catei obositori, epuizanti, ei doar
doresc sa te aiba aproape, sa stea la picioarele tale, in poala ta sau in
bratele tale. De multe ori te provoaca la joaca, dar se multumesc si cu cateva
ture de aruncat jucarii sau mici giugiuleli. Adora sa isi insoteasca stapanul
peste tot, la plimbare, la cumparaturi, in masina, in vacante, in vizite. Daca
va ocupati din timp cu socializarea si educatia lui, cu siguranta veti fi
admirati peste tot unde va insoteste.
Este recomandat sa nu fie lasat foarte mult timp singur, si
nu in locuri necunoscute lui sau cu personae pe care nu le cunoaste. Vom reveni
cu informatii despre Separation Anxiety intr-un articol ulterior.
Multi spun ca Bolognesul este o rasa potrivita pentru
oricine. Totusi, sunt cateva aspecte de care trebuie tinut cont. In cazul
familiilor cu copii, este recomandat ca acestia sa aiba varsta peste 7-8 ani
cand aduceti puiul de Bolognese acasa. Puii de catei in general, si in special
cei de talie mica, sunt destul de fragili la 8-12 saptamani si pot fi raniti cu
usurinta de un copil mai mic care il poate trata ca pe o jucarie sau nu se stiu
juca mai delicat. Fireste , depinde foarte mult de educatia primita de copii,
de temperamental acestora, de ceilalti membri ai familiei, de timpul petrecut
acasa, etc. In cazul copiilor mai mici ca varsta, recomandam sa luati un pui de
Bolognese mai mare, peste 3 luni. Bolognesul esre recunoscut ca o companie
excelenta si pentru adulti si seniori. Totusi in cazul seniorilor cereti
crescatorului un Bolognese mai putin activ, mai ascultator. De aceea este
important sa comunicati cu noi ca si crescator de Bolognese, daca doriti mai
multe informatii despre rasa sau daca v-ati decis sa luati un pui.
Bolognesul este o rasa care se simte confortabil in prezenta
persoanelor apropiate, cunoscute. Majoritatea bichonilor bolognesi sunt rezervati,
uneori chiar timizi fata de straini. Nu este genul de caine de talie mica
isteric, care sa sara pe toata lumea. Este foarta importanta socializarea si
educatia corecta inca de mici, cand puiul este alaturi de mama si frati in cuib,
expunere la zgomote, oameni, etc, altfel
timiditatea se poate transforma in teama sau agresivitate. Desi
rezervati la inceput, Bolognesii isi aleg persoanele din jur in prezenta carora
se simt mai bine si cu care se pot imprieteni, ba chiar mai mult sa dea pupici.
Bolognesul este un
caine sensibil, inteligent si serios. Cateodata ai impresia ca intelege mai
mult decat un caine…Vrea sa te faca fericit in permanenta, intelege tot ce ii
spui, dar poate fi cateodata incapatanat.
Mare atentie sa nu urlati la el. La certuri si urlete se ascunde…
Este un caine alert, te va avertiza cand bate cineva la usa.
Destul de protector, simte cand se apropie cineva de intrare… Cu latraturile
altor caini pe afara se obisnuieste, nu veti avea problem cu el sa comunice cu
haita….Bichonul Bolognese este un caine
care latra putin in casa, sansele sa va deranjeze vecinul de apartament sunt
destul de reduse. Pana se obisnuieste in
noua lui casuta si daca nu stiti primii pasi, poate dezvolta separation
anxiety, care se va manifesta si prin vocalize gen urlete de lupisor.
Un bichon Bolognese socializat si educat, este destul de
tolerant cu alti catei. Este o rasa neagresiva, dar totusi in cazul in care
este provocat, este atacat, sau din gelozie, poate riposta. Desi majoritatea
bichonilor Bolognese adora sa aiba partener de joaca canin, pot sa se simta
bine si ca singurul caine din familie.
Daca nu este obisnuit cu pisici si alte animale de companie le poate
fugari, dar daca este familiar se intelege foarte bine. Chiar unii din
catelusii care au plecat de la noi locuiesc cu pisici.
Educatie, dresaj Bichon Bolognese
Crescut de
secole sa isi bucure stapanii nobili cu multa afectiuni si multe trucuri,
Bolognesul este o rasa inteligenta si foarte receptiva, usor de educat si
dresat. Dar pot fi sufficient de incapatanati cateodata. Majoritatea
bolognesilor adora sa iti faca pe plac, se vor bucura de sedintele de dresaj
cata vreme se lucreaza prin metode non violente. Totusi se plictiseste repede
pus sa repete de multe ori acelasi lucru, prin urmare trebuie lucrat variat. Nu
tipati, nu ridicati tonul.
Bolognesul
este un caine potrivit vietii de apartament, nu are nevoie obligatoriu de o
curte. Are un nivel moderat spre jos de energie, noi ii numim catei cu
tabieturi, boemi, pot lenevi tacticos pe canapea ore intregi, dar la fel de
bine se pot juca ore intregi in parc alaturi de alti catei. Nu au nevoie de
plimbari foarte lungi, dar este ideal sa fie scosi la 2-3 plimbari scurte de
cca 13-30 min zilnic si regulat scosi la joaca cu alti catei in zone sigure,
ingradite. Chiar daca aveti o curte,
este bines a il scoateti la plimbare si la joaca in afara ei. In curte se
plictiseste repede, va lenevi la umbra sau ii va fi suficient sa iasa pentru
a-si face nevoile. Supravegheati cainele cand il lasati prin curte.
In cazul in
care bichonul Bolognese nu beneficiaza de suficienta atentie, joaca si
plimbare, ca si alti catei de altfel, pot dezvolta probleme de comportament ca
si la copiii mici, care se manifesta prin ros, hiperactivitate sau excitabilitate,
latrat in exces, nervozitate sau chiar agresivitate. Desi este un catel cu un
nivel moderat de activitate, el este totusi mult mai active fata de multe alte rase
de talie mica.
Cateii de
talie mica si bolognesul printre ei sunt predispusi la a manifesta “ sindromul
cainelui mic” , din prea mult rasfat din partea stapanului si o educatie
gresita, disciplina 0. Poate parea dragut cand un puiut musca sau urla, dar
necorectat poate duce la un adult cu aceleasi manifestari. Nu lasati puiul sa devina foarte posesiv,
agresiv, latrator, in general in afara controlului. Puiul trebuie socializat si
educat corect, sa fie obisnuit de mic cu zgomote din casa, sa fie spalat,
toaletat, taiat unghii, uscat, incet incet sa invete comenzile de baza si
mersul correct in lesa.
Bichonul Bolognese – sanatate si
predispozitie la boli
Bolognesii
sunt cunoscuti ca o rasa destul de sanatoasa si rezistenta la diverse boli.
Dintre cele cu transmitere genetica amintim luxatia de patela si probleme de
ochi. Durata medie de viata 14 ani.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)